LED-lampor är kända för att dra mindre energi vilket minskar både elkostnaden i hemmet och skadan för miljön. Det är därför både hushåll, företag och myndigheter som satsar på att byta till LED. Ett problem som Trafikverket har stött på är dock att nattdjur kan komma i skada vid fel typ av ljus under nattetid.
Som vi skrev om i ett tidigare inlägg är det många begagnade lampor som faktiskt kan vara farliga. Om det är god tid att byta ut lampor i hemmet är det därför bättre att köpa alldeles nya. Ett tips när man ändå ska införskaffa sig nya lampor är det ur miljöperspektiv mycket bättre att satsa på LED-lampor.
LED-lampor förbrukar betydligt mindre energi vilket är bra för både elräkningen och miljön. Samtidigt har LED-lampor en mycket bättre hållbarhet än klassiska halogen- eller glödlampor och blir heller inte varma. Eftersom energiförbrukningen är så låg behöver man därför inte oroa sig för brännskador om man skulle röra lampan. En LED-lampa kostar lite mer än en vanlig klassisk lampa, men eftersom hållbarheten är lång och energiförbrukningen låg tycker många att det är lönsamt att investera i denna typ av lampor ändå.
LED-satsning i samhället
Efter att LED-lampan introducerades på marknaden är det många som byter ut lamporna allt eftersom för att kunna dra ner på energiförbrukningen. Nu är det inte bara personliga hushåll som satsar på dessa lampor, utan även kommuner och företag tar chansen att göra en förändring.
Som man kan läsa om i en artikel har till exempel Trafikverket börjat kartlägga sin energiförbrukning och byter ut lamporna i gatlyktorna. Detta är något som spar energi och minskar spilljus. Men den enda nackdelen med detta kan enligt artikeln vara att nattlevande djur som till exempel pladdermöss och groddjur blir störda av ljuset som är lite mer likt dagsljus. Man gör därför en studie för att se om bytet av lamporna är värda att fortsätta satsa på eller om man ska hitta en annan lösning.